Kumppanuusmaatalous (CSA)

Tulevan talven aikana muodostamme Rekolan Puutarhasta virallisesti kumppanuusmaatalous puutarhan. Sana kumppanuusmaatalous on suomennos ’community supported agriculture’ – termistä. CSA-viljelyn ydinajatuksena on viljelijän ja paikallisten kuluttajien välinen kumppanuus, jossa jo keväällä viljelijältä ostetaan tulevaan satoon osuus tai osakkuus, jota vastaan tilalta tai sovitusta noutopisteestä saa viikon tai kahden välein noutaa laatikollisen sesongin tuotteita (esim. juureksia, lehtivihanneksia, salaatteja, marjoja).

Miksi?

Rekolan biodynaamisella tilalla on jo 1970-luvun lopulta lähtien harjoitettu tiivistä yhteistyötä viljelijöiden sekä kuluttajien välillä. Joka kevät meiltä lähtee kirje ns. ”talvitilaaja-asiakkaillemme”, joille toimitamme syksyllä juureksia heidän kellareihinsa. Olemme käyneet säännöllisesti myös Tammelantorilla Tampereella jo yli 30 vuoden ajan jonne onkin muodostunut fantastinen vakiasiakaskunta. Nyt koemme kuitenkin että on tullut aika uudistua ja tehdä Rekolan puutarhasta virallisesti CSA-viljelyn mukainen kauppapuutarha. Tulevaisuudessa pyrimme myös keskittymään CSA-viljelymallin luomisen ohella entistä paremmin torimyynnin kehittämiseen (mm. panostamalla varhaistuotantoon), jonka ansiosta voimme palvella asiakkaitamme torikauden päätyttyä aina joulukuun alkuun asti. Miksi? Maailma on myös muuttunut ja yhä harvemmalla on enää käytössään kodeissa tai taloyhtiöissä kylmäkellareita, jolloin satokausi jää Suomessa helposti lyhyeksi pelkän torimyynnin turvin. CSA-viljely on myös viljelijälle taloudellinen turva, mahdollistaen viljelyn ydintoiminnan harjoittamisen sekä kehittämisen – nimittäin huippulaadukkaan ruoan tuottamisen pellolta pöytään.

CSA mahdollistajana

Viljelyteknillisillä optimoinneilla, logistiikan parannuksella sekä ammattitaitoisella puutarhatiimillä meidän on mahdollista toimittaa juureksia & vihanneksia säännöllisin väliajoin asiakkaillemme, ruoan laadusta tinkimättä. Pitkään jatkuneen biodynaamisen luomuviljelyn seurauksena Rekolan puutarha on erittäin satovarma, jolloin voimme toimittaa pellolta pöytään asiakkaidemme lautasille elinvoimaista sekä laadukasta ruokaa. Ammattimainen ja monipuolinen puutarhaviljely vaatii kuitenkin investointeja tuotantovälineisiin (mm. sadetusjärjestelmät, pienkoneet), tuotantoinfrastruktuurien parantamiseen (mm. kauppakunnostustilat) sekä työvoiman palkkaamiseen. Torimyynnin kehittämisellä sekä CSA-viljelyyn siirtymisellä meidän on mahdollista ohjata laadukkaasta luomutuotteestamme saatava tulo em. kehityskohteisiin.

Miten CSA toimii?

Rekolan puutarhan CSA-jäsen ostaa yhden (tai useamman) ns. sato-osuuden. Sato-osuus lunastetaan keväällä ennen kasvukauden alkua, jolloin viljelijä voi tehdä tarvittavat investoinnit onnistuneen kauden mahdollistamiseksi. Rekolan puutarhalla tulee toimimaan ns. tuotantovetoinen CSA-viljelymalli, joka tarkoittaa että säännöllisin väliajoin jaettavasta satolaatikosta (joka sisältää n. 20 erilaista kasvukauden juuresta sekä vihannesta, vaihdellen kasvukauden sesongin mukaan) saatava tulo kanavoidaan ammattimaisen tuotannon harjoittamiseen puutarhalla. Satokassit toimitetaan jäsenille ennalta sovittuihin sadonjakopisteisiin kaupunkiin (Tampereelle) tai sen voi hakea myös suoraan tilalta. CSA-viljely mahdollistaa myös tiiviimmän suhteen luomisen asiakkaiden sekä tuottajien välille, jolloin erilaisten tapahtumien järjestäminen Rekolan tilalla helpottuu.

Jäsenten edut

  • Säännöllisin väliajoin toimitettava satokassi, sisältäen valikoiman laadukkaita biodynaamisia luomujuureksia ja -vihanneksia
  • Asiakaskirje, joka sisältää mm. tietoa satokassin tuotteista, reseptejä sekä Rekolan puutarhan kuulumisia
  • Olla mukana läpinäkyvässä & ekologisessa ruoantuotantomallissa, joka nostaa kaupungin ja maaseudun välisen vuorovaikutuksen uudelle tasolle

Satokassi

Yksi sato-osuusmaksu sisältää 11 satokassia, jotka toimitetaan kahden viikon välein heinäkuun alusta alkaen, joulukuun alkuun asti. Satokassi koostuu monipuolisista kauden kasviksista, juurekset ja yrteistä.  Yksittäinen satokassi on mitoitettu yhden hengen tai pienen perheen kahden viikon vihannes & juurestarpeiden mukaan. Jos vihannesten ja juuresten kulutus on perheissä suurta, voi jäsen halutessaan ostaa myös useamman sato-osuuden.

Milloin & miten?

Kasvukausi 2019 on CSA-viljelyn ensimmäinen vuosi Rekolan puutarhalla. HUOM! Aluksi meillä on mahdollista ottaa vain 100 jäsentä mukaan, joten varaathan jäsenyytesi ajoissa. Rekolan puutarhan CSA-jäsenyydestä maksetaan kertaluontoinen liitymismaksu (124 €) ja vuosittainen sato-osuusmaksu (330 €). Tällöin yksittäisen laatikon hinnaksi tulee n. 30 euroa.

Tavoitteellinen satokauden pituus CSA-jäsenillemme vuonna 2019 on heinäkuun alusta, joulukuun alkuun (11 sadonjakoa, 6kk). Varaathan jäsenyytesi HETI, lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: rekolacsa@rekolanpuutarha.com Lisätietoja sähköpostilla tai numerosta: 041 5489772. Tiedotamme lisää CSA-jäsenyyden alkamisesta vuodenvaihteen jälkeen ensimmäisessä uutiskirjeessämme sekä päivitämme nettisivujamme (www.rekolanpuutarha.com)  syksyn 2018 aikana. Jäsenyyden varanneet saavat sähköpostilla ohjeet jäsenyyden sekä sato-osuuden lunastamiseen.

Kummpanuusmaataloudesta voit lukea lisää tästä melko kattavasta Wikipedian artikkelista. Kannattaa myös tutustua Suomen vanhimman kumppanuusmatalouspuutarhan toimintaan, eli Kaupunkilaisten omaan peltoon.

Demeter_Bio.Siegel-200x200  uusi_luomu_merkki  cropped-img_20150406_210517.jpg