Kumppanuusmaatalous (CSA)

Mitä on kumppanusmaatalous?

CSA eli “Community-supported agriculture” on tuottajan ja kuluttajan välinen kumppanuus, jossa kuluttajat tukevat paikallista viljelijää ostamalla osuuden tulevan kauden sadosta jo alkuvuodesta. Eli CSA-jäsenet jakavat viljelijän kanssa riskin sadon onnistumisesta. Voiko joskus käydä niin, että CSA-jäsen ei jonain vuonna saisikaan rahoilleen vastinetta, jos sato epäonnistuu? Periaatteessa se on kyllä mahdollista. Todennäköisyys tähän on kuitenkin hyvin pieni seuraavista syistä:

  1. Rekolan peltoja on jo 70-luvun lopulta lähtien hoidettu biodynaamisin menetelmin ja maa on hyvinvoiva ja satovarma.
  2. Lajivalikoimamme on monipuolinen, eli mikäli jonain vuonna tuholaiset tai taudit veisivät jonkun vihanneksen kokonaan, on paljon muita vihanneksia, joilla voidaan paikata menetetyt.
  3. CSA:n osuus Rekolan Puutarhan liikevaihdosta on alle 40 %. Mikäli sattuisi katastrofaalinen sadon menetys, esim. sääilmiöiden takia, varmistamme tuotteiden riittävyyden CSA-jäsenille vähentämällä muuta myyntiä.

Satokassin sisältö

Yhden satokassin arvo on noin 20 euroa, mutta se voi hieman vaihdella vuosittain. Kassin sisältö vaihtelee kauden mukaan. Alkukaudesta satokassit sisältävät enemmän mm. lehtivihanneksia, papua ja kurkkua, loppukaudesta enemmän juureksia. Kassin sisältö on kaikille sama, mutta huomioimme mahdolliset allergiat ja korvaamme ne muilla tuotteilla. Kassien sisältö pyritään pitämään mahdollisimman monipuolisena. Kaudelle 2024 pyrimme saamaan satokasseihin seuraavia tuotteita: lamopinaatti, puna-, kelta-, raitajuuri, mangoldi, keltasipuli, purjo, valkosipuli, porkkana, palsternakka, varsiselleri, juuriselleri, salaatti, keräkaali, kyssäkaali, lehtikaali, palmukaali, kiinankaali, kesäkurpitsa, peruna, avomaankurkku, papu, yrttejä.

Alla esimerkkejä vuoden 2022 satokassien sisällöstä. Yhden satokassin arvo vuonna 2022 oli 33 €.

1. jako 28.7Määrä4. jako 8.9Määrä9. jako 17.11Määrä
kyssäkaali200gporkkana1kgperuna1,5kg
varhaiskaali800gsipuli600gporkkana1kg
sipulinippu700gpurjo200gvalkosipuli150g
valkosipuli150gpinaatti200gjuuriselleri400g
kesäkurpitsa400gkyssäkaali200graitajuuri500g
tillinippupalmukaali300gsipuli500g
lehtikaali300gkiinankaali1kgpurjo400g
sitruunamelissanippupapu200gkiinankaali1,5kg
kähäräpersiljanippukurkku100g
parsakaali200grosmariininippu
punajuuri500g

Milloin ja missä?

Sadonjaot pyritään aloittamaan heinäkuun puolessa välissä. Jakokertoja on vuodessa kymmenen, ja niitä on kahden viikon välein torstaisin. Tampereella on kolme jakopistettä: Pispalassa, Tammelassa ja Muotialassa. Kangasalan keskustassa on yksi ja myös Rekolan tila toimii jakopaikkana (jakopaikkoihin voi tulla tulevaisuudessa muutoksia, mutta nämä ovat voimassa ainakin vuonna 2024). Vihannekset toimitetaan paperikassissa jäsenen valitsemaan jakopaikkaan. Noutoaika jäsenillä on 1-3 tuntia jakopaikasta riippuen. Rekolasta voi kassinsa hakea myös myöhemmin ja Tammelasta noutamattomat kassit palautuvat Rekolaan, jossa niitä voidaan säilyttää tarvittaessa muutaman päivän. Muista jakopaikoista satokassit täytyy hakea sovittuna ajankohtana, koska näissä paikoissa ei ole kylmäsäilytystiloja eivätkä noutamattomat kassit palaudu Rekolaan.

Kuinka monta satokassia valitsen?

Jäsen voi ostaa satokasseja haluamansa määrän, vähintään neljä kassia. Satokassit voi hakea haluamillaan jakokerroilla. Neljän satokassin ottaja voi siis hakea kassinsa esim. neljällä viimeisellä jakokerralla tai ensimmäisestä jaosta alkaen joka toisella kerralla. Jos syöjiä on taloudessa paljon eikä yksi satokassi kahden viikon välein riitä, voi satokasseja ostaa mahdollisesti enemmänkin.

Jäsenten edut

  • Säännöllisin väliajoin toimitettava satokassi, joka sisältää valikoiman biodynaamisia luomujuureksia ja -vihanneksia
  • Alennus tuottamistamme taimista keväällä
  • Asiakaskirje, joka sisältää mm. tietoa satokassin tuotteista sekä Rekolan puutarhan kuulumisia
  • Mukanaolo läpinäkyvässä ja ekologisessa ruoantuotantomallissa, joka lisää kaupungin ja maaseudun välistä vuorovaikutusta huomattavasti

Tilaa satokassi

Tämän kauden satokassit ovat valitettavasti loppuneet. Kiitos kaikille ja mukavaa kesää!